Kosläppet på Sörgården

Gästblogg av: Yohanna Bredén

Det finns massor att göra i Skövde med omnejd, men något jag speciellt ville pricka in var det årliga kosläppet. Dels eftersom jag aldrig sett det, men även för att min dotter Fiona aldrig hälsat på kossorna på en bondgård. Det är en perfekt aktivitet att göra i någon timma samtidigt som man får vara utomhus och den yngre generationen se lite mer av verkligheten.

Det var hur mycket folk som helst men Sörgården tillsammans med Arla hade ett bra arrangemang med parkeringar som var tydliga och för en novis inom den här grenen av aktiviteter så var det inga konstigheter att hitta dit, parkera bilen och gå vidare mot området. Sörgården är en ekologisk mjölkgård med runt 70 kor som ligger ett par minuter utanför Skövde.

Hela tanken med kosläppet är att se dem under de minuterna som de springer ut för första gången i år och hur de leker med varandra och höbalar. Att de är glada går inte att ta miste på! Utöver detta så är det mycket roligt för barnen. Fiona fick både en tatuering och en ansiktsmålning. Efter det så bjöd dem på bulle och mjölk och lek med hoppkossor. För oss vuxna fanns det mer lugna aktiviteter som att man kunde köpa mjölk och yoghurt i deras gårdsbutik eller gå en tipspromenad.

Foto: Yohanna Bredén

De blev givetvis en del kospanande inne i ladugården och där var vi mest. Tittade på medan de blev mjölkade, åt mat och långsamt rörde sig mot utgången. Det känns både roligt och viktigt att våra barn vet om vad de äter och varifrån det kommer, och att se mjölken komma ut från kon när man precis drack mjölk kan inte bli mer talande.

Foto: Yohanna Bredén

För min del som vuxen förstagångsbesökare så ger jag arrangemanget 4 mjölkförpackningar av 5 möjliga. Jag trodde det skulle bli folkstorm och kaos men det kan hända att bullarna höll ordning på folk. Fiona ger utan tvekan dagen fem mjölkförpackningar av fem möjliga, hon har vi det här laget berättat för halva Skövde att vi var på kosläpp och att hon såg glada kor.

Detta var en gästblogg av Yohanna Bredén. Hennes egen blogg hittar du på yohannabreden.blogg.se.
Och fler roliga saker att hitta på hittar du såklart i vår app Mewego.